, , ,

Wat moet u niet doen bij het laten maken van uw bedrijfsfilm?

Bedrijfsfilm
Bedrijfsfilm

 

Wat moet u niet doen bij het laten maken van uw bedrijfsfilm?

Don’t nummer 1 – Uw buurman gaat filmen, hij heeft wat ervaring én een nieuwe videocamera

Voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten is geen goede instelling als het gaat om het laten maken van een bedrijfsfilm. Als uw buurman, die net een nieuwe camera heeft gekocht en altijd op bruiloften filmt, aanbiedt om ook een leuke bedrijfsfilm voor u maken zeg dan alstublieft nee. De kwaliteit van de bedrijfsfilm zal een kijker direct linken aan de kwaliteit van uw diensten en/of producten. Beter geen film, dan een slechte film dus.

Bedrijfsfilm
Bedrijfsfilm

Don’t nummer 2 – U gebruikt geen audio, voice over of tekst maar alleen maar beelden

U zet alle gefilmde beelden achter elkaar onder begeleiding van een leuk muziekje en voíla, een bedrijfsfilm. Fout! Een bedrijfsfilm wordt pas actief, enthousiasmerend en informatief als er in gesproken wordt. Liggend aan het bedrijf raden wij aan om medewerkers en/of klanten aan het woord te laten of het geheel door een voice-over te laten begeleiden. Alleen maar filmbeelden is saai en u wilt toch niet dat uw doelgroep u als zodanig gaat beschouwen?

Don’t nummer 3 – U wilt zoveel mogelijk laten zien, de bedrijfsfilm is dan ook 10 minuten lang

Een bedrijfsfilm is er toch om de kijker kennis te laten maken met het bedrijf? Dus dan laten we ze alles zien! De receptie zien, de kantoren, de werkplaats, de logistiek, het vervoer, de producten, etc. Nee, fout! Die gedachtegang is ouderwets, niet effectief en daarmee onderschat je je doelgroep ook. Het meest schaarste goed tegenwoordig bij mensen is: aandacht. Je moet mensen blijven boeien anders zijn ze na 10 seconden al weg.

Don’t nummer 4 – U laat meerdere medewerkers een vooraf bepaalde tekst oplezen in de camera

Het is een leuk idee om medewerkers te laten zien in een bedrijfsfilm. Echter, het is geen goed idee om medewerkers die eigenlijk niet goed kunnen en willen spreken in een camera een vaste tekst te laten oplezen. Het komt vaak nep en ingestudeerd over. Tevens krijg je soms bijna plaatsvervangende schaamte als een iemand zichtbaar ontzettend zenuwachtig is. Tip: Zoek medewerkers die zich vrijwillig aanmelden en interview ze! Op deze manier krijg je spontane antwoorden en is het fijn om naar te kijken.

Don’t nummer 5 – De kijker ziet eerst een minuut algemene beelden waarin weinig informatie wordt gegeven.

Een kijker van een filmpje kan binnen 5 seconden alweer weg zijn als het niet interessant genoeg is. Zorg er daarom voor dat je bedrijfsfilm een goed begin heeft die past bij je doelgroep. Eerst een minuut lang sfeerbeelden hoort daar niet bij, tenzij ze bijvoorbeeld snel zijn gemonteerd onder begeleiding van een stoer nummer.

The Do’s: wat moet u wel doen bij het laten maken van uw bedrijfsfilm?

Do nummer 1 – Laat klanten aan het woord

Het is altijd veel sterker als je niet van het bedrijf zelf hoort dat ze goed zijn, maar van hun klanten. Als uw klanten vertellen waarom ze u hebben ingehuurd en wat het bijhorend resultaat is geweest, dan zullen kijkers van uw film dit eerder aannemen als de waarheid. Jos Burgers heeft in de afbeelding hiernaast mooi in kaart gebracht welke informatie het sterkte is. Het sterkste is je eigen ervaring, dan de mening van bestaande klanten, vervolgens mediaberichten, als een-na-laatste informatie van het bedrijf zoals een mailing en als laatste het praatje van een vertegenwoordiger van het bedrijf. Do we need to say more?

Do nummer 2 – Laat het karakter van uw bedrijf in de film naar voren komen

Een videoproductiebedrijf kan een bedrijfsfilm op veel verschillende manieren filmen en monteren. Het is belangrijk dit van te voren te bespreken. Stel, u heeft een beroep wat een saai imago heeft maar uw bedrijf en de medewerkers zijn juist verre van saai. Zorg er dan voor dat er wat actiever wordt gefilmd, de montage op een speelse manier wordt ingevuld en dat ook de muziek past bij het beeld. Een videoproductiebedrijf moet zich daarom goed verdiepen in het karakter van uw bedrijf.

Do nummer 3 – Bepaal van te voren hoe en waar je de bedrijfsfilm gaat inzetten

Bespreek met het videoproductiebedrijf van te voren goed waar u de bedrijfsfilm gaat inzetten. Te vaak wordt er alleen gefocust op de film zelf, en niet wat er daarna mee gaat gebeuren:

– Wordt hij alleen op de website geplaatst?

– Wordt hij via Social Media ingezet?

– Is de bedrijfsfilm voor acquisitiegesprekken?

Het antwoord op de vragen zal mede bepalen wat de inhoud is van de bedrijfsfilm.

Do nummer 4 – Maak gebruik van animatie

Animaties komen in vele vormen en kan een zeer goede aanvulling zijn in een bedrijfsfilm. Het kan een korte uitleganimatie zijn of je kunt simpelweg alleen voor een logo animatie kiezen. Wij bieden al onze klanten standaard een gratis logo animatie aan. Het spreekt mensen toch vaak aan en een animatie kan een wat complex onderwerp interessant en duidelijk overbrengen.

Do nummer 5 – Laat twee versies maken

Een bedrijfsfilm kan je op veel manier inzetten. Het kan daarom handig zijn om twee versies te hebben. Bijvoorbeeld:

– een korte (trailer) versie en je standaard versie

Of als je twee doelgroepen bedient (bijv. Consumenten als B2B). Bijvoorbeeld:

– een versie met consumenten-klanten aan het woord en een versie met business klanten aan het woord.

Summary
Wat moet u niet doen bij het laten maken van uw bedrijfsfilm?
Web Video
Wat moet u niet doen bij het laten maken van uw bedrijfsfilm?
Description
Het is een leuk idee om medewerkers te laten zien in een bedrijfsfilm. Echter, het is geen goed idee om medewerkers die eigenlijk niet goed kunnen en willen spreken in een camera een vaste tekst te laten oplezen.
Author

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

8 Comments

Leave a Reply

Geef een reactie

Webvideo

Maken van een webvideo voor uw bedrijf

37 Things Only People Growing Up in the 80s Will Understand